Pečené koleno | Žižkovská variace

Nějak jsem si usmyslel, že bude pečené koleno. Průzkum videí jak se to dělá mi rozsekal představy na maděru. Každý způsob by se hodil, jenže si to srovnejme. Čas a dostupné ingredience. A také složitost. Naložit nebo nenaložit. Na týden nebo tři hodiny? Vařit nebo jen osmažit? Všichni aktéři, kteří ve videích vystupovali jsou hrdinové. Já nepotřebuji být hrdinou, ale chci být také úspěšný. Někteří aktéři to fakt prožívali, jako by prodávali instantní vody na Sahaře. Ti z výběru odpadli. Ale stejně inspirovali. Já se jim nesměju, jen mě trochu děsili svým projevem. Ale to už je jiná věc.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Půjdeme do jednoho kolena. Z kýty, to je to horní a je na něm víc masa. Dobrým fíglem je naříznutí kůže. Do čtverců, spirály nebo na koso. Záleží na libosti kuchaře. Každopádně zářezy jsou jednak efektní a jednak umožňují soli a koření přijít blíž k masu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Půjdeme do jednoho kolena. Z kýty, to je to horní a je na něm víc masa. Dobrým fíglem je naříznutí kůže. Do čtverců, spirály nebo na koso. Záleží na libosti kuchaře. Každopádně zářezy jsou jednak efektní a jednak umožňují soli a koření přijít blíž k masu.
Pečené koleno | Žižkovská variace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kůži kolena nařízneme několika směry.
  2. Do zářezů vpravíme sůl...
  3. ... a rozmarýn. Buď větvičky nebo jen ten sušený, když je nouze.
  4. Přikryjeme a necháme tak aspoň dvě nebo spíš tři hodiny odležet. Nebo i přes noc.
  5. Připravíme si marinádu. Smícháme uzenou papriku, černý mletý pepř, hořčici a 2 lžíce slunečnicového oleje. Dobře promícháme.
  6. Na pánvi rozehřejme olej a opečeme koleno. Tak 5 minut z každé strany.
  7. Cibule nakrájíme tak na čtvrtiny až osminy.
  8. Do pánve po opékání kolene vložíme nakrájené cibule.
  9. Opečeme tak asi 3 minuty.
  10. Koleno vložíme do pekáče.
  11. Přidáme osmahnutou cibuli. Rovnoměrně obložíme, můžete vsunout i pod koleno.
  12. Koleno ze všech stran pomažeme marinádou z paprikou a pepřem. Pěkně zajedeme i do zářezů.
  13. Přidáme rozmarýn, větvičky jsou lepší. Můžete přidat i snítky tymiánu. Tady už máme čerstvé bylinky, uložení kolena přes noc dalo šanci je obstarat.
  14. Přidáme stroužky česneku.
  15. Přidáme několik kuliček jalovce.
  16. Zalijeme pivem.
  17. Zakryjeme fólií. Je lepší dát dvojitou.
  18. Vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme 60 minut.
  19. Odkryjeme a koleno převrátíme.
  20. Pečeme zakryté při 220 °C ještě tak 20 až 30 minut.
  21. Odkryjeme a pečeme asi 10 minut při teplotě 230 °C, aby se vytvořila kůrčička.
  22. Přendáme na talíř....
  23. a zakryjeme fólií ještě necháme odpočinout na 15 minut.
  24. Hotovo. Podáváme s chlebem, křenem a hořčicí.

Vepřový guláš s houbami | Tak trochu jinak

Na guláše už tu máme několik receptů, třeba ten hospodský a také ještě jeden, ale vlastně jsem nikdy nedělal vepřový guláš. Proč, to nevím. Takže to napravíme. Jenže to bude guláš trochu jinak.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Nějak netradičně zkusíme dát ke guláši bramborovou kaši. Tento vydatný recept na dušené vepřové maso a houby je skvělý pro skvělou zimní večeři. Ale tou sezónností bych se až tak netrápil. A kdo s kaší pochybuje, může zvolit těstoviny.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Nějak netradičně zkusíme dát ke guláši bramborovou kaši. Tento vydatný recept na dušené vepřové maso a houby je skvělý pro skvělou zimní večeři. Ale tou sezónností bych se až tak netrápil. A kdo s kaší pochybuje, může zvolit těstoviny.
Vepřový guláš s houbami | Tak trochu jinak
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Maso nakrájíme na kousky.
  2. Nakrájíme houby.
  3. V kastrolu rozehřejte olej na středním plameni. Za stálého míchání vařte cibuli 4 minuty nebo dozlatova.
  4. Zvýšíme teplotu a přidáme maso. Vaříme tak 5 až 8 minut, aby se maso zatáhlo.
  5. Přidáme houby...
  6. ... a promícháme.
  7. Přidáme kmín.
  8. Přidáme uzenou papriku.
  9. Promícháme.
  10. Přidáme ještě rajčatový protlak.
  11. Přidáme trochu vody a opět promícháme.
  12. Zakryjeme a necháme dusit tak 30 minut na mírném ohni.
  13. Vmícháme zakysanou smetanu, promícháme a...
  14. ... přidáme oregano. Vaříme za míchání 1 minutu nebo dokud omáčka nezačne bublat. Ochutíme solí a pepřem.
  15. Podáváme s kaší.
  16. Variantou jsou těstoviny.

Frankfurtská polévka | Ještě jednou a pořád chutná

Frankfurtská polévka může na pohled vypadat jako mírně ošizená gulášovka. To tvrdí v Apetitu a mají tak trochu pravdu. Ale to zase není tak podstatné, tahle polévka není nijak ošizená. Už tu máme jednu, no vlastně dvě a ještě variantudalší variantu, tak si přidejme ještě další vyzkoušený recept. Zase improvizace? A proč ne? Hodí se kuřecí vývar. Třeba ten domácí nebo ještě jeden, ale i tekutý bujón Vitany, který opravdu voní jako vývar bez těch podivných přívůní kostky.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Chuť jsem na tuhle polévku dostal, když jsem nahlédl do jídelníčku strávníků v práci. Byla tehdy Rankfurtská polévka a mně bylo hned jasné, že to místní nemají jednoduché a leckdy si dávají něco s prazvláštním kvízem. Jasně, že to měla být frankfutská, ale to jen na okraj. Je to polévka, která může být jako přesnídávka nebo i jako hlavní jídlo. V tom druhém případ už odpadá další čas strávený v kuchyni, uvaříte polévku a máte vystaráno. V domácích podmínkách někdy ideál!
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Chuť jsem na tuhle polévku dostal, když jsem nahlédl do jídelníčku strávníků v práci. Byla tehdy Rankfurtská polévka a mně bylo hned jasné, že to místní nemají jednoduché a leckdy si dávají něco s prazvláštním kvízem. Jasně, že to měla být frankfutská, ale to jen na okraj. Je to polévka, která může být jako přesnídávka nebo i jako hlavní jídlo. V tom druhém případ už odpadá další čas strávený v kuchyni, uvaříte polévku a máte vystaráno. V domácích podmínkách někdy ideál!
Frankfurtská polévka | Ještě jednou a pořád chutná
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory nakrájíme na kostičky a párky na jemná kolečka. Připravíme si kuřecí vývar.
  2. Nadrobno nakrájenou cibulku osolíme špetkou soli a necháme zesklovatět na rozpuštěném sádle.
  3. Přidáme hladkou mouku.
  4. Dobře promícháme. Vytvoříme jíšku.
  5. Přidáme papriku.
  6. Dobře promícháme, ale jen krátce, aby paprika nezhořkla.
  7. Přilejeme trochu vývaru a promícháme. Podle hustoty přidáváme postupně po troše vývaru.
  8. Provaříme, tak 5 minut. Třebaže jíšku bychom měli vařit déle, ale to přijde v dalších krocích.
  9. Na pánvi rozehřejeme sádlo a přidáme nakrájené párky.
  10. Opečeme dobře ze všech stran.
  11. Opečené párky vložíme do základu polévky.
  12. Přidáme na kostičky nakrájené brambory.
  13. Doře promícháme.
  14. Přilijeme vývar a vaříme na středním plameni tak 20 minut.
  15. Přidáme nasekaný česnek, promícháme a necháme chvilku vařit, pak už jen polévku necháme dojít.
  16. Podáváme s bagetou, dozdobíme sekanou petrželkou.

Pečená treska s brambory, fenyklem a rajčátky

Okoukával jsem fenykl a pořád se to nějak nehodilo. Tak až teď. Už jsem ho ale v jedné redakci zkoušel (ano, byl to časopis Chuť a styl, už není), tak by to neměl být problém. Jo, kdeže jsou ty časy, kdy jsme pro čtenáře objevovali ingredience, které nejsou zase tak obvyklé. A to byl také fenykl. Tak vzhůru na něj. A treskiu, tu tady máme už několikrát. Třeba s citronem.Nebo treska se zelenými fazolkami a pečenými bramborami a co takhle treska s pošírovaným vejcem? Ale nechci odvádět pozornost od našeho hlavního hrdiny, fenyklu. Ne ne!





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut

Co se dozvíme, když si zadáme fenykl na síti? Je to velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách. Ale to je spíš o koření než samotném fenyklu. Zkuste jeho zvláštní chuť.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut

Co se dozvíme, když si zadáme fenykl na síti? Je to velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách. Ale to je spíš o koření než samotném fenyklu. Zkuste jeho zvláštní chuť.

Pečená treska s brambory, fenyklem a rajčátky

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme na plátky, stejně tak na plátky nakrájíme bulvu fenyklu. Nechte si vedle lístky fenyklu na servírování. Dáme do pekáčku.
    nakrájíme ingredience

  2. Troubu předehřejeme na 220 °C.

  3. Zalijeme olejem.
    Zalijeme olejem

  4. Posypeme paprikou. Osolíme a opepříme. Promícháme.
    Posypeme paprikou

  5. Pečeme dokud brambory nezačnou zlátnout až hnědnout, tak 25 až 30 minut. Otočíme zeleninu.
    Pečeme

  6. Filety tresky osolíme a opepříme.
    Filety osolíme a opepříme

  7. Přidáme k pečeným bramborám spolu s rajčátky. Část jich můžeme přepůlit. Dáme zpět do trouby a pečeme ještě 15 minut.
    Přidáme rybu

  8. Mezitím smícháme majonézu s citronovou šťávou.
    Připravíme majonézu

  9. Smícháme

  10. V těch posledních 5 minutách to trochu v troubě ohulte na 250 °C. Záleží na tom jak vaše treska vypadá.
    Přidáme rybu

  11. Tresku podáváme se zeleninou, majonézou a ozdobíme lístky fenyklu.
    Podáváme

  12. Dobrou chuť.
    Podáváme

Tip:

Zkuste vařit s fenyklem.

.