Zapečené těstoviny | Variace na těstoviny z pece

Ta reklama na billboardech nešla přehlédnout. A lákavý až chytlavý název Těstoviny z pece vytáhl fastofoodový řetězec, který obvykle nabízí jen pizzu. Zdrcující videorecenze s okradenými porcemi varovala nic si neobjednávat. Když k tomu přidáte ještě, že slíbené dodání se dvojnásob prodlouží a cena není zajímavá, spíše šokující, víte kudy cesta nevede. Ale ten nápad se mi zalíbil. Spojení těstovin a pizzou zase není tak špatný. To se dá přece vymyslet a připravit i doma. Na zapečené těstoviny už tu nějaké položky máme. Třeba se žampiony a šunkou. Nebo brnkačku celkem v obvyklém podání.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Dneska budeme experimentovat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Dneska budeme experimentovat.
Zapečené těstoviny | Variace na těstoviny z pece
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu. Cibuli nakrájíme na kolečka, stejně tak párky. Feferonky a jalapeňo nakrájíme nadrobno.
  2. Na oleji necháme zesklovatět cibuli.
  3. Přidáme párky a mírně opečeme.
  4. Přidáme šunkové koleno.
  5. A ještě feferonky a papričky. Pokud nechcete mít jídlo ostré jako břitva, můžete se mírnit v množství, nebo vynechat.
  6. Máslem vymažeme zapékací miskou.
  7. Poklademe první vrstvu těstovin.
  8. Přidáme vrstvu směsi. Mírně přisolíme, opepříme a přidáme trochu kořenící směsi na pizzu.
  9. Poklademe těstovinami.
  10. Opět poklademe směsí, opět mírně okořeníme a na vrch přidáme těstoviny.
  11. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 20 minut.
  12. Ve smetaně rozmícháme vejce, osolíme a opepříme.
  13. Přidáme část chedaru.
  14. Těstoviny zalijeme smetanou.
  15. Vrátíme do trouby tak na 10 minut. Poté ještě posypeme zbývajícím chedarem a při teplotě 250 °C ještě zapečeme tak 5 minut, aby se na povrchu vytvořila sýrová krusta.
  16. Můžeme podávat.
  17. Třeba s okurkou, ať už rychlokvaškou nebo sterilovanou.

Karbanátky | Na ty není nikdo krátký

Vstupujeme do téže řeky a stejně je to jiné. Karbanátky tu máme takové tradiční a pak ještě v červené omáčce nebo také se sýrem. Tak přidáme další, třebaže výčet nebyl celý…

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10 minut
Tentokrát na ozvláštnění zkusíme červenou cibuli a také si svoji roli zahraje dijonská hořčice. A ještě změna. Všichni dávají do karbanátků rohlíky, půjde to i s toastovým chlebem.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10 minut
Tentokrát na ozvláštnění zkusíme červenou cibuli a také si svoji roli zahraje dijonská hořčice. A ještě změna. Všichni dávají do karbanátků rohlíky, půjde to i s toastovým chlebem.
Karbanátky | Na ty není nikdo krátký
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Toastový chléb nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Necháme nasáknout.
  2. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek nasekáme. Do mísy dáme maso, přidáme sůl a pepř.
  3. Přidáme vejce.
  4. Přidáme cibuli a česnek.
  5. Přidáme mouku...
  6. ... a toastový chléb, který jsme vyždímali. Promícháme.
  7. Přidáme majoránku. A zase promícháme.
  8. Přidáme hořčici. A vše prohněteme. Nejlépe rukou.
  9. Dobře promícháme do kompaktní hmoty.
  10. Z masové hmoty vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance.
  11. Smažíme na rozpáleném oleji.
  12. Z obou stran, to je jasné.
  13. Karbanátky přesuneme na ubrousky a necháme okapat.
  14. Podáváme s bramborovou kaší.

Lokše | Bramborové placky

Hledal jsem přílohu, která by byla jakýmsi ekvivalentem bramborovým knedlíkům. Navedlo mě na to několik videí, kdo hledá, najde. K dokonalému výsledku vedou brambory, vejce, mouka a sůl.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Jakmile začneme připravovat bramborové těsto, už není čas na kibicování. Těsto totiž rychle měkne. Lokše jsou větší placky, tady máme menší, tedy minilokše nebo bramborové placky. Lokše (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty) je druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Na jižní Moravě se lokše také říká širokým nudlím přidávaným do polévky.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Jakmile začneme připravovat bramborové těsto, už není čas na kibicování. Těsto totiž rychle měkne. Lokše jsou větší placky, tady máme menší, tedy minilokše nebo bramborové placky. Lokše (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty) je druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Na jižní Moravě se lokše také říká širokým nudlím přidávaným do polévky.
Lokše | Bramborové placky
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nastrouháme. Když chcete mít jemnější těsto, je dobré brambory ještě propasírovat.
  2. Osolíme a přidáme vejce a promícháme.
  3. Přidáme mouku a opět promícháme. Vypracujeme těsto.
  4. Z těsta uděláme bochánek.
  5. Rozválíme na placku.
  6. Vykrojíme z těsta malou placku.
  7. Pečeme nasucho nebo na troše sádla.
  8. Hotovo.
  9. Lokše s vrabcem a špenátem.
Tip:

A ještě trochu o lokších (sesbíraná moudra):
Lokše se vyrábějí z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou a solí. Vypracuje se těsto a rozválí na co nejtenčí placky, které se pečou nasucho na rozpálené plotně. Na Slovensku je oblíbenější slaná varianta, kdy se hotové placky mažou sádlem (nejlépe husím) a přikusují k polévce, případně plní kysaným zelím či mletým masem. Husími lokšemi je proslulý zejména Slovenský Grob. Moravané tradičně připravují sladké lokše, které se potřou povidly, svinou jako palačinky a posypou mákem a cukrem, někdy také přelijí rozpuštěným máslem.
Kdo je netrpělivý, jí lokše jen tak na sucho. Nebo je alespoň potře rozpuštěným máslem a osolí. Někteří si lokše vychutnají se zakysanou smetanou. Tak jako bramborové placky jsou vynikající potřené sádlem a rozetřeným česnekem se solí. Nebo směsí rozmixovaných škvarků, sádla, cibulky a česneku.
Lokše se sádlem se hodí přikusovat k polévkám, třeba ke sladkokyselým luštěninovým. Lokše lze namazat tvarohovou pomazánkou nebo brynzou a bohatě posypat pažitkou a složit na čtvrtiny nebo srolovat. Lokše je možné také natrhat a na teplo smíchat s tvarohem a mlékem.
Lokše se mohou plnit kysaným zelím. Ať samotným nebo se slaninou, klobásou či uzeným masem. Lokše se plní také mletým masem. Oblíbené jsou lokše plněné husími, kachními, kuřecími či vepřovými játry. Zajímavou variantu tvoří směs vepřových jater, hlívy ústřičné a zeleniny dochucená kmínem, pepřem a kečupem. Mnozí zastávají názor, že k pečené huse nebo kachně s dušeným červeným zelím nepatří jiná příloha než lokše.
NASLADKO! Nejjednodušší je lokše natřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem. Nebo k cukru přidat mletý mák a svinout. S bramborovými plackami a sádlem výborně vynikají švestková povidla. Někteří povidla posypou ještě skořicí a zakápnou rumem. Nejoblíbenější sladkou klasikou jsou lokše omaštěné sádlem, plněné švestkovými povidly, mletým mákem, cukrem a pak stočené. Existuje také varianta s povidly uvnitř a směsí máku s cukrem na vrchu.

Zapečená uzená makrela | S bramborem a smetanou

Už tu jednu máme, ale znáte mě, to nestačí. Takže zapečenou makrelu dáme ještě jednou a trochu jinak.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle jídlo se asi opravdu nedá zkazit, jak je jednoduché. Volbou misky volíte i mocnost jednotlivých vrstev.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle jídlo se asi opravdu nedá zkazit, jak je jednoduché. Volbou misky volíte i mocnost jednotlivých vrstev.
Zapečená uzená makrela | S bramborem a smetanou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory předvaříme ve slupce v osolené vodě. Přidávám k nim ještě trochu kmínu, aby si to užily.
  2. Makrelu zbavíme páteře, hlavy a všeho, co není maso.
  3. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  4. Do zapékací misky dáme kousek másla. Poklademe kolečky oloupaných brambor.
  5. Na vrstvu brambor poklademe maso.
  6. Osolíme a opepříme. Zasypeme polovinou cibule.
  7. Poklademe vrstvu brambor. Nemusí být celistvá, aby si mezi brambory našla cestu smetana s vejcem.
  8. Přidáme zbylé maso a mírně osolíme a opepříme.
  9. Přidáme zbylou cibuli.
  10. Poklademe poslední vrstvou brambor. Třebas i trochu děravou.
  11. Dáme do předehřáté trouby. Tak na 200 °C. Pečeme, aby horní vrstva zezlátla. Tak asi 30 minut.
  12. Smetanu smícháme s vajíčkem. A dobře prokvedláme.
  13. Smetanovou směsí zalijeme pečenou makrelu.
  14. Necháme tak 10 minut péct.
  15. Posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct při teplotě 180 °C.
  16. Podáváme s okurkovým salátem.