Pokud vás mate název, je to proto, že netušíte k čemu salsu potřebujeme. Je to pro tortillové píšťaly. Samozřejmě, že slasy jsou různé. Některé se více podobají omáčkám, dají se i koupit už hotové. Jenomže to je omáčka z vařených rajčat. My tentokrát potřebujeme salsu ze syrových rajčat.
Potřebujete: |
- 3 velká rajčata
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku petrželové natě
- 1 lžičku chilli kousků – nebo tomu říkám chilli vločky
- sůl
- pepř
- Rajčata nakrájíme drobnější kousky.
- Česnek nasekáme a přidáme k rajčatům.
- Cibuli nakrájíme na jemné kousky a přidáme do misky.
- Přidáme petržel a chilli vločky.
- Osolíme a opepříme podle chuti.
- Dobře promícháme. Dáme v umělohmotném boxu do chladu aspoň přes noc.
Wikipedia říká:
Salsa je španělský a italský výraz označující obecně omáčku. V mexické kuchyni označuje specifickou pikantní omáčku vyrobenou z různých druhů zeleniny a ovoce (nejčastěji z rajčat či kukuřice), která je určena k namáčení tortilly nebo různých chipsů, případně k dochucení rozličných pokrmů. Recept na salsu je znám už ze spisů z období aztécké říše a v nespočetných obměnách se používá dodnes. Pokud jde o pikantnost, mexická salsa se připravuje a prodává v provedení od mild přes medium až po hot, tedy od jemné přes střední až po pálivou.
Ale pozor:
Existují dva typy salsy – salsa z čerstvých rajčat a salsa z vařených rajčat.
A také:
Salsa je španělské označení slova „omáčka“ a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Tak si to nějak přeberte.
Receptů na netu je hromada, určitě si vyberete tu, kterou jste ještě neochutnali a bude vám chutnat.