Tentokrát se obejdeme bez fotopostupu.Je to jednoduchá polévka, ale to jí nic neubírá na chuti. Naopak. Mám ji tady ještě ve verzi poněkud ostřejší, ale tentokrát budeme střízlivější.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
40minut
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
40minut
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Zelí propláchneme, pokrájíme a dáme vařit. Můžete ovšem tento krok s krájením přeskočit s tím, že zelí dáte do kastrolu, zalijete vodou a dáte vařit. Vaříme do měkka. Tedy asi 25 minut.
Brambory nakrájíme na kostičky a dáme v jiném kastrolu vařit. Osolíme a přidáme kmín. Brambory po nakrájení propláchněte, protože pak do polévky použijeme i jejich vodu z vaření.
Na troše sádla opečeme na kostičky nakrájenou klobásu, přidáme ještě nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
Rozpustíme trochu másla a přidáme do něho lžíci hladké mouky. Necháme zezlátnout a přilijeme trochu vývaru ze zelí. Jíšku pak vmícháme do zelí.
Přidáme vařené brambory i s jejich vodou a vývar. Provaříme asi 5 minut.
Přidáme klobásu s cibulí. Promícháme a opepříme. Povaříme asi 5 až 10 minut.
Vzávěru přidáme zakysanou smetanu a dobře promícháme. Necháme chvíli na vypnutém vařiči prohřát.
Vítejte v kulinářské laboratoři. Dopouštím se dalšího pokusu, kde hlavní roli hrají párky, rajčata a bílé fazole. A přichází nový hráč: penne. Proč to nedat dohromady?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
V kuchyni to chce nějaké osvěžení, zamíchání známých ingrediencí v jiné konstelaci. Za zkoušku to vždycky stojí. Protože mi některé ingredience prostě vybyly, nebudu plýtvat a použiji je ještě dál.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
V kuchyni to chce nějaké osvěžení, zamíchání známých ingrediencí v jiné konstelaci. Za zkoušku to vždycky stojí. Protože mi některé ingredience prostě vybyly, nebudu plýtvat a použiji je ještě dál.
Párky s rajčaty, bílými fazolemi a penne | Z mála hodně
Když hledáte, najdete. Wikipedie nabízí heslo: Čevabčiči (turecky kebab, bulharsky кебапче, кебапчета, chorvatsky a bosensky ćevapčići, ćevapi, srbsky ћевапчићи, ћевапи, rumunsky mici, makedonsky ќебапи, italsky cevapcici) nebo čevapčiči je masový pokrm podobný klobáse a karbanátku. Jako cevapcici najdete recepty i v angličtině, ovšem zažene vás to stejně zpátky do Středomoří.
Ale:
Kebab (persky a arabsky کباب, známý také např. jako kebap) je označení různých piknikových, grilovaných nebo na rožni pečených jídel z Blízkého východu, střední Asie a jižní Asie.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni (döner kebab) se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni.
A teď, babo, raď, chce si mi zvolat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Čevabčiči známe asi všichni, smažené na oleji. Ale dá se také péct v troubě, pak odpadá přemíra tuku v jídle. Navíc získáme i výpek, kterým lze jídlo ještě dochutit.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Čevabčiči známe asi všichni, smažené na oleji. Ale dá se také péct v troubě, pak odpadá přemíra tuku v jídle. Navíc získáme i výpek, kterým lze jídlo ještě dochutit.
Na kousku másla si omahneme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout.
Mleté maso smícháme se lžící worchestrové omáčky, paprikou, přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Přidáme osmahlou cibulku a maso prohněteme. Se solí opatrně, ještě přijde na řadu sojová omáčka a tak maso také osolí.
Vytvoříme válečky z masové směsi a dáme je do pekáčku nebo zapékací misky.
Trochu vývaru (no, dá se použít i kuřecí nebo zeleninový) smícháme se třemi lžičkami sojové omáčky. Masové válečky podlejeme a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C.
Pečeme přibližně 20 až 25 minut.
Podáváme s vařenými brambory, pokrájenou cibulí a hořčicí nebo bramborovou kaší, případně s bramborami a okurkou nebo rajčátky. Brambory přelijeme výpekem.
Tip:
Pokud vám trochu ujede ruka se sojovou omáčkou, budou mít válečky masa tmavší barvu, pokud chcete mít světlejší, s omáčkou do vývaru jen opatrně.