Inspiroval jsem poctivou hustou zelňačkou. Vždyť je to docela triviální, tak jak to, že to nevyšlo? První pokus se nějak nezdařil, zelí bylo dost kyselé a to jsem přecenil. Klobása v ní mizela. Takže jinak. Úsporněji a lépe. Bude to polévka pro dva. Alespoň nemusíte tentokrát nic dělit, když tak spíš budete násobit.
Poctivá zelňačka | Pro dva
Potřebujete: |
- 250 g bílého kysaného zelí
- 1,5 l vývaru nebo vody | voda v případě, že si pomůžete masoxem
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 cibuli
- 1 lžíci sladké papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- sádlo
- 2 kostky masoxu v případě, že nemáte po ruce vývar
Jednotky:
Jak na to:
- Zelí raději propereme, pokud se vám zdá dost kyselé. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list a nové koření. Pokud máme vývar, nasadíme ho nyní místo vody a krok s masoxem pak vynecháme.
- Přidáme drcený kmín. Tenhle bod můžete klidně spojit s prvním, jen jsem na něj při první fotce zapomněl. Pak už zelí s kořením vaříme skoro doměkka. Tak asi 40 minut.
- Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Do sádla můžete přidat i kousek sádla ze šunky, proč ne?
- Přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásu. Orestujeme.
- Zasypeme moukou a upražíme jíšku.
- Přidáme papriku, promícháme a necháme chvíli stranou.
- Cibuli s klobásou pak vmícháme do zelí a vaříme tak 12 minut.
- Pokud je polévka až příliš hustá, přidáme vodu.
- Pokud jsme se spokojili s masoxem, tak nyní přidáme kostky masoxu, který se má jen krátce povařit. Proto až na poslední chvíli. Vaříme ještě tři minuty.
- Podáváme. Dobrou chuť.