Dneska budeme pokoušet hovězí maso s rýží. Měl jsem na něj chuť, ale pořád se nedovedl rozhodnout co s tím, jakou by mohlo mít podobu. A nakonec padla volba na hovězí nudličky. Tak se do nich dáme. Jen tak mimochodem, tuhle kombinaci chutí prý vymyslel dvorní kuchař Kateřiny Veliké Sergej Stroganov, ale údajně je autorem francouzský kuchař šlechtické rodiny Stroganovů a možná taky někdo jiný. No, chutná, tak co se budeme hrabat v minulosti, že?!
Hovězí nudličky s rýží a žampiony, kterým můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. A proč ne?!
Potřebujete: |
- 400 g hovězího masa
- 2 lžičky másla
- 1 cibuli přepůlenou a nakrájenou na jemné půlměsíčky
- 2 stroužky česneku prolisovaného
- 2 lžičky sladké papriky
- 200 g žampionů nakrájených na plátky
- 1 vaničku silné hovězí šťávy nebo silný hovězí vývar
- 1 lžíci worchesterové omáčky
- 1 lžíci rajčatového pyré
- 1 kelíme zakysané smetany
- hladkolistou petržel
- dlouhozrnnou rýži
Jednotky:
Jak na to:
- Na rozpálené pánvi opečeme hovězí nakrájené na nudličky, žádnou hromadu, ale pěkně v jedné vrstvě, i postupně. Pečeme tak 3 minuty, aby nudličky zhnědly.
- Snížíme teplotu a přidáme do pánve máslo, po rozpuštění přidáme cibuli nakrájenou na jemné půlměsíčky a česnek a restujeme, aby cibule zesklovatěla. Ještě přidáme sladkou papriku a promícháme.
- Pak přidáme opečné masové nudličky, na plátky pokrájené žampiony, horkou vodu, vaničku silné hovězí šťávy (určitě by byl lepší hovězí vývar, ale do toho jsem se ještě nepustil, čeká na svoji příležitost), worchestrovou omáčku a rajčatové pyré. Přivedeme k varu a necháme zakryté dusit, aby maso změklo, tak asi 45 až 50 minut.
- Mezitím si uvaříme rýži, stačí tak 20 minut před dovařením masa. Tu vaříme v osolené vodě. Jo, pokud vám v receptu chybí sůl, určitě není nutná, ale pro solné zatvrzelce nebude problém si vše přisolit. Ale i zavilý prosazovatel, že všechno má být přesolené, neprotestoval. Ani ho nelákala solnička. Překvapení!
- Když je maso hotové, vmícháme do směsi zakysanou smetanu. Postupně a decentně, takže ve výsledku by mělo být maso na talíři vidět a neplavat ve smetaně.
- Rýži dáme na talíř a tentokrát se nebudeme snažit o kopeček, rozprostřeme ji po talíři. Navrch dáme masové nudličky se žampiony a dozdobíme nasekanou petrželkou.
KROK SUN KROK
- Maso nakrájíme na nudličky.
- Nudličky opečeme nasucho.
- Opékáme z obou stran, v jedné vrstvě.
- Pomůžeme si vařečkou nebo špachtlí a s nudličkami pohybujeme po pánvi, aby se nepřipekly.
- Nudličky dáme stranou.
- Výpek na pánvi vás nemusí děsit, postupně se rozpustí.
- Cibuli podélně rozřízneme a nakrájíme na jemné měsíčky.
- Cibuli dáme na pánev a přidáme prolisovaný česnek.
- Cibulku osmahneme.
- Žampiony nakrájíme na plátky.
- Do orestované cibule přidáme papriku.
- Přidáme opečené nudličky, žampiony a promícháme. Přidáme vodu a kelímek husté šťávy.
- Promícháme.
- Přidáme worchester.
- Přidáme rajčatové pyré.
- Promícháme. Přikryjeme a dusíme.
- Na závěr přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
Tip:
Tento recept má ještě jednu variantu. Do směsi nudliček a žampionů ještě přidáme pórek a červenou papriku. A máme 2. variantu.