Na Nový rok obědvejte čočku – nosí peníze! Tak se to traduje. Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžeme vynechat – dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuť. Luštěniny jsou zdravé a novoroční čočku už tu máme a hned několikrát. A tady, a zase jiná může být bylinková čočka, nebe je libo tureckou? Máme tu verzi novoroční čočky 2023…
Zase se o něco pokouším. Vývar, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení.
Zase se o něco pokouším. Vývar, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení. |
Novoroční čočka | Tradice je tradice
Potřebujete: |
- 350 g zelené čočky
- 1 cibuli
- 500 ml vývaru zeleninový, kuřecí, já zkouším vývar z uzeného kolene
- 1 bobkový list
- 1 špetku tymiánu
- 1,5 lžíce sádla
- 2,5 lžíce hladké mouky
- ocet podle chuti
- pepř
- sůl
- 2 vejce
- pikantní klobásu
Jednotky:
Jak na to:
- Čočku přebereme a propláchneme, abychom se zbavili drobných nečistot. Pak namočíme a necháme minimálně dvě hodiny v klidu, dělává se to i přes noc. Pokud nasákla čočka veškerou tekutinu, přidáme vodu tak, aby byla čočka pod hladinou.
- Zakryjeme a vaříme ji pak v téže vodě doměkka. Asi 45 minut. (Někdo vodu sleje a dá novou, je to na vás.) Čočku scedíme. Voda se nám hodí.
- Mezitím nakrájíme cibuli najemno.
- Přidáme na rozpálené sádlo.
- Cibuli osmahneme na sádle dosklovata.
- Přidáme mouku a promícháme, abychom získali zlatavou jíšku.
- Zamícháme a vytvoříme jíšku.
- Postupně přidáváme vodu z čočky a mícháme.
- Zalijeme vývarem.
- Přivedeme k varu a vaříme tak 10 minut.
- Přidáme bobkový list a tymián.
- Vyjmeme bobkový list a přidáme čočku. Promícháme.
- Osolíme, opepříme a přidáme trochu octa. A ještě chvilku povaříme.
- Opečeme na sádle klobásu.
- Připravíme volské oko.
- Podáváme s kyselou okurkou.