Tenhle recept jsem si vypůjčil od Vitany, mírná úprava mu nemohla uškodit. Podáváme jako přílohu nebo jako lehké hlavní jídlo.
Green beans in butter with ham | Side dish and main dish
Need: |
- 300 g green beans třeba ty z Maroka
- 200 g ham
- 1 stroužek garlic
- 1 spoon butter
- 2 kostky zeleninového bujónu
- thyme
Units:
How do you:
- Fazolky očistíme, odkrojíme jejich konečky.
- Kostku bujónu dáme do vroucí vody, rozmícháme a vložíme do vody fazolky.
- Vaříme tak 5 minutes, aby fazolky změkly.
- drain.
- Šunku nakrájíme na nudličky.
- Na pánvi rozpustíme máslo.
- add the beans.
- add the ham.
- Přidáme rozdrobenou kostku bujónu.
- Restujeme tak 5 minutes.
- Na závěr přidáme nasekaný česnek a tymián.
- served.
Mill trout | just classic
Tak nějak jsem váhal jít sem s bramborovou klasikou. Ale letmou kontrolou je evidentní, že ji mají v nabídce i šéfkuchaři. lest, bramboračka je oblíbená a hosté ji chtějí.
Mill trout | just classic
Need: |
- 2 hrsti sušených hub
- 3 středně velké brambory
- 2 mrkve
- 1/2 eyeballs celeru
- 1 cibuli
- 1 kořen petržele
- 50 g butter
- 1 spoon hladké mouky – vrchovatou
- 3 cloves garlic
- 1 kostku zeleninového bujónu – nebojte se použít vlastní bujón, pokud máte
- pepper
- salt
- 1 l vody
Units:
How do you:
- Houby vložíme do kastrůlku a zalijeme tak půllitrem vody, necháme máčet hodinu až dvě, pak přivedeme na mírném ohni k varu, chvíli povaříme. Našel jsem recept, kde je to namáčení vynechané, ale tak nějak pocitově je lepší namáčení.
- Necháme houby namočit aspoň přes hodinu.
- V kastrolu rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku, vytvoříme jíšku; trvá to asi čtyři minuty.
- Jíšku zalijeme postupně při míchání 1 litrem studené vody a dobře promícháme a přivedeme k varu.
- Přidáme kostku bujónu, brambory nakrájené na kostičky a zeleninu. Jednu mrkev nakrájenou na kolečka, polovinu celé mrkve. a překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
- Přidáme oloupanou cibuli.
- Přidáme překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
- Přidáme houby s vývarem a přivedeme k varu. cook for about 15 minutes, aby brambory a zelenina byly měkké.
- Vyjmeme celer, cibuli a celou mrkev.
- Část celeru pokrájíme a vrátíme do polévky.
- Podle chuti dosolíme, pepper, marjoram, prolisovaný česnek a krátce povaříme.
- Chvíli ještě povaříme.
- served.
Tip:
Směs hřibovitých hub nabízí firma Holoubek a pravnuci.Takže jim věřím, že dokáží sbírat volně rostoucí houby a nespletou se. Ty dvě hrstě, to je 20 gramů. Obsahuje křemenáč březový/osikový, kozák březový/habrový, hřib hnědý, klouzek obecný a hřib smrkový.