Chystám se na utopence, ale než se do nich pustím, přidal jsem si ještě chuťovku. Napřed to měly být špekáčky na černém pivu, ale jak to tak dopadá, měním za pochodu. A tak padla volba na červené víno. A pak tu mám menší problém, obvykle se ke špekáčkům (a klobásám v podobných receptech i v zahraničí) přidává rajčatový protlak. Ten je jaksi na indexu. Mně nevadí, ale na tom zase tak nesejde. Co tedy dát jinou pastu. Třeba harissu? Své si jistě udělá.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Trochu jsem ještě váhal, ona totiž už čeká také zelená pálivá paprika, tak aby to zase nebylo na volání hasičů. A protože recepty tady píšu až po dokončení jídla a ochutnání, je to důkaz, že jsem neshořel ani nepohořel.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Trochu jsem ještě váhal, ona totiž už čeká také zelená pálivá paprika, tak aby to zase nebylo na volání hasičů. A protože recepty tady píšu až po dokončení jídla a ochutnání, je to důkaz, že jsem neshořel ani nepohořel.
Špekáčky na červeném víně s harissou | Chuťovka jen tak
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Přidáme nakrájené papriky.
Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný česnek.
Zalijeme trochou červeného vína, zakryjeme a podusíme 5 minut. Přidáme špekáčky rozkrojené podélně na poloviny. A opět dusíme 5 minut. Pak zalijeme trochou vína a dusíme 15 minut.
Ještě přidáme bobkové listy, dolijeme víno a necháme 5 minut dusit.
Přidáme harissu, dolijeme víno a necháme dusit 5 minut.
Tenhle recept už používám tolik let, že ani vlastně nevím, kdy vznikl. Nejspíše má původ ve variantě šunkofleků nebo francouzských brambor, jak se dělávaly u nás doma. Časem se proto objevila varianta s těstovinami, pak bramborami – a rybou. Nejspíše děláte něco podobného a málem také poslepu. Makrelu můžeme použít uzenou, nebo opečenou. A výsledek pořád bude stát za to.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40-50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40-50minut
Vařit pro dva je vždycky trochu svízel, pokud nechcete jíst několik dní po sobě to samé. Někdy se to dá zvládnout do posledního sousta, někdy je potřeba roztočit mozkové závity a pokračovat v nějaké obdobě ze surovin, které jsou po ruce. A protože mi zůstala v kuchyni opečená makrela, chuťově totožná prakticky s tou uzenou, máme tu variaci zapečené ryby.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40-50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40-50minut
Vařit pro dva je vždycky trochu svízel, pokud nechcete jíst několik dní po sobě to samé. Někdy se to dá zvládnout do posledního sousta, někdy je potřeba roztočit mozkové závity a pokračovat v nějaké obdobě ze surovin, které jsou po ruce. A protože mi zůstala v kuchyni opečená makrela, chuťově totožná prakticky s tou uzenou, máme tu variaci zapečené ryby.
Zapečená makrela s paprikou a rajčaty | Never ending story
Brambory předvaříme ve slupce, asi 5 minut. Cibulku nakrájíme nadrobno, papriku, zbavenou semínek, napříč na kolečka. Oloupané brambory rozkrojíme podélně na čtvrtiny a pak je napříč nakrájíme na drobnější kousky.
Na pánvi rozpustíme máslo a dáme zesklovatět cibulku.
Přidáme papriku a brambory. Osolíme, přidáme špetku kmínu, bazalky a oregana. Promícháme a na mírném ohni dusíme 5 minut zakryté poklicí.
Část směsi brambor dáme do zapékací misky. Na ni položíme kousky makrely zbavené všech kostí i kůže a překryjeme na kolečka nakrájeným rajčetem.
Rajčata překryjeme zbývající částí směsi brambor. Dáme do spodní části trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 20 až 25 minut.
Rozmícháme vejce ve smetaně a přidáme nadrobno nakrájenou goudu. Směsí zalijeme makrelu s bramborami. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 20 minut. Posypeme špetkou oregana a necháme péct 5 minut.
V montrealských novinách The Gazette se objevil recept dvou nadšených kuchařek Julie Van Rosendaal, novinářky z Calgary píšící o jídle, a Sue Duncan, nadšené kuchařky z Okanagan Valley. Pročetl jsem si, zhodnotil možnosti a pustil do vaření. Cizrnovou polévku už tady máme, ale tohle je poněkud jiná záležitost.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
12minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
12minut
Doba vaření
40minut
Máme na výběr. V receptu je několik ingrediencí, které můžeme vynechat a přece se neochudíme o dobrou chuť. Pravda, avokádo někdo v polévce zrovna nemusí, tak proč se trápit. Zakysaná smetana, to už je jiná. Ostatně ke slovu přichází jako třešínka na dortu, takže kopeček na talíři při servírování oživí vzhled (a zjemní chuť). A když už chcete zdobit, přihoďte listovou petržel. Jen tak pro oko, třeba.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
12minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
12minut
Doba vaření
40minut
Máme na výběr. V receptu je několik ingrediencí, které můžeme vynechat a přece se neochudíme o dobrou chuť. Pravda, avokádo někdo v polévce zrovna nemusí, tak proč se trápit. Zakysaná smetana, to už je jiná. Ostatně ke slovu přichází jako třešínka na dortu, takže kopeček na talíři při servírování oživí vzhled (a zjemní chuť). A když už chcete zdobit, přihoďte listovou petržel. Jen tak pro oko, třeba.
Cizrnová polévka s rajčaty a klobásou, tedy spíše párkem | Chuťový pozdrav z Montrealu
Na oleji rozpáleném na střední teplotě opečeme na kolečka nakrájené párky. Jakmile začnou chytat barvu, přidáme nadrobno nasekaný česnek, promícháme a minutu opékáme dál.
Přidáme nakrájenou papriku a chilli papričku a kmín. Promícháme a restujeme asi 2 minuty. Pamatujte na ten česnek, nesmí se spálit, jinak zhořkne.
Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
Přidáme scezenou cizrnu.
Přilijeme vývar.
Promícháme a přivedeme k varu. Jakmile se polévka vaří, snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme 30 minut.
Podáváme se zakysanou smetanou a na kostičky nakrájeným avokádem.
Jo, omrknul jsem recepty s kapustou, ta totiž bude mít svůj den příště, ale klidně jí pár listů uberu, takže se hodí. Kuřecí vývar už se mi nevešel do lahví a lednice, tak s ním také musím zatočit. A helemese, kouká na mě klobása, to už je moc argumentů pro to pustit se do polévky. Když pomineme klobásku, tak je to skoro vlastně vegetariánská záležitost. Ale s vývarem by to u vegetariánů asi neprošlo, ledaže by byl zeleninový. Ostatně, to by se také dalo zkusit.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Ale Portugalci by asi koukali, co jsem s tím udělal. Takže jsem zapojil fantazii a tohle není žádná rekonstrukce receptu. Začínám zase na pánvi, ale tentokrát nasadíme kastrol dřív. Ale pozor, polévka je trošku ostřejší, to díky pálivé paprice.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Ale Portugalci by asi koukali, co jsem s tím udělal. Takže jsem zapojil fantazii a tohle není žádná rekonstrukce receptu. Začínám zase na pánvi, ale tentokrát nasadíme kastrol dřív. Ale pozor, polévka je trošku ostřejší, to díky pálivé paprice.
Kapustová polévka | Portugalská inspirace v české variaci
Klobásku nakrájíme na kolečka a na oleji na střední teplotě opečeme. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a na jemné plátky nakrájený česnek. Ještě přihodíme nakrájenou pálivou papriku.
A ještě nadrobno nakrájenou mrkev, prohřejeme a necháme chvilku na teple.
Přendáme obsah pánve do kastrolu, zalijeme vývarem. Přivedeme k varu.
Přidáme na kousky nakrájenou kapustu (listy napřed zbavíme košťálových žil). Osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Vše dobře promícháme a přivedeme opět k varu. Podle potřeby, tedy je-li polévka až příliš hustá, přilijeme vodu.
Ještě přidáme rýži.
Zakryjeme. Teplotu snížíme na mírný stupeň, vaříme 15 minut, aby změkla rýže.