Vyhlášená texaská specialita je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Chilli con carne je skvělé zahřívací jídlo. Navíc je velmi společenské, stačí vše servírovat ve velkých mísách a každý si nabere jen to, co má rád. Když máte, můžete stůl ozdobit žlutými růžemi z Texasu, jak o nich zpíval Waldemar Matuška.
Chilli con carne | Rychle a klidně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že můžeme volit mezi přichystanou směsí nebo si složit vlastní. Volba tentokrát padla na připravenou. Tím se i zjednodušuje postup. Pikantní je, že tuhle mexickou směs připravili ve Švédsku...
Porce
2osoby
Porce
2osoby
Chilli con carne | Rychle a klidně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že můžeme volit mezi přichystanou směsí nebo si složit vlastní. Volba tentokrát padla na připravenou. Tím se i zjednodušuje postup. Pikantní je, že tuhle mexickou směs připravili ve Švédsku...
Jasně, tohle mi někdo může hodit na hlavu. Au! Ale buřty na pivu se v téhle zemi dělají se stejnou vervou jako se opékají špekáčky na ohýnku. Jsou různé, ale dost podobné recepty, sám už tu jeden mám. Ale to nebrání přidat další z trochu jiného soudku. Pivního soudku.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Dobrá, je to tak jak se říká trochu prasárnička, nic nehodící se do Hiltonu či tak, ale nevařím pro Hilton. Tak si to můžeme užít. Michelinskou hvězdu nepotřebuji, stejně by nepřistála.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Dobrá, je to tak jak se říká trochu prasárnička, nic nehodící se do Hiltonu či tak, ale nevařím pro Hilton. Tak si to můžeme užít. Michelinskou hvězdu nepotřebuji, stejně by nepřistála.
Venkovské špekáčky na pivu | Taková česká prasárnička
Tak jsem zavadil o hovězí kostky na guláš a při vší snaze o pestrost jídelníčku, jsem najednou dostal chuť na guláš. Klasika, znáte to, není na tom nic k vymýšlení. Tak snad ani ne k chlubení. Ale tahle stránka není o chlubení, je to moje kuchařka pro případ, že se chci k nějakému receptu vracet. Máte v hlavě všechny recepty? Jestli jo, tak smekám. Já kolikrát musím šedé kůře mozkové pomoci, jinak to dopadne tak jako když zapomenu (nevím co je to za fóbii) přidat vajíčko a pak se divím, že se mi směs pořád drobí. No, už jsem se tohoto kiksu několikrát za sebou zdárně vyvaroval, ale je přece dobré mít napovědu, to mají i leckde v divadle profíci. Prostě někdy chci mít jistotu, jindy se po hlavě vrhám doexperiemntů. Ale, když chci mít večeři a mám málo času, tedy na přípravu, to žádná, jistota vyhrává, byť si i s osvědčeným receptem přece jen trochu zašpásuji. Jen jsem tenhle skoro hospodský guláš posunul někam jinam.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
120minut
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
120minut
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Rozpálíme sádlo a osmažíme na něm maso nakrájené na kostky. Musí se zatáhnout. Pak přidáme nakrájenou cibuli, stačí na půlměsíčky. Přidáme kmín a římský kmín, česnek, promícháme a zasypeme paprikou. Po osmahnutí papriky vše zalijeme vodou tak, aby pokryla maso. Necháme vařit, osolíme a opepříme.
Přidáme nakrájená sušená rajčata, kapary a rajčatové pyré. Provaříme a pak snížíme teplotu, zakyryjeme a na mírném ohni pomalu dusíme. Postupně přiléváme horkou vodu. Necháme guláš mírně probublávat, občas promícháme. V závěru pak přidáme rozemnutou majoránku.
Podáváme s knedlíkem nebo s těstovinami, posypané nakrájenou cibulí.
Někdy se zachce mít na talíři něco dost „brutálního“, což můžou špekáčky na pivě zcela dobře zahrát. Nebojte se, že vám do kuchyně vlítne kontrolor zdravé výživy. Tentokrát budou špekáčkům dělat společnost brambory. A o slovo se hlásí pálivá paprika. Pivo vás může děsit, ale strach není na místě. Fakt.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60minut
Tohle je docela malá porce, tak jenom pro dva. Nemusíme přece vařit celý kotel a pak se s tím trápit několik dní.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60minut
Tohle je docela malá porce, tak jenom pro dva. Nemusíme přece vařit celý kotel a pak se s tím trápit několik dní.
Smícháme asi 150 ml piva s prolisovaným nebo nadrobno nakrájeným česnekem, tomatovou pastou, provensálským kořením, grilovacím kořením a můžeme přidat i trochu soli a pepře. Pozor, kořenící směs na grilování už obsahuje sůl, tak si to hlídejte.
Brambory nakrájíme na půlměsíčky, tak, že je rozkrojíme podélně na polovinu a pak na třetiny do klínků – tedy šikmým řezem. Špekáčky nakrájíme stejným způsobem.
Pálivou papriku nakrájíme napříč na kolečka. Brambory, špekáčky, papriku a cibule dáme do zapékací misky, přihodíme koktejlová rajčátka.
Zalijeme zálivkou z černého piva. Dobře promícháme.
Předehřejeme si troubu na 250 °C a dáme péct asi 20 minut. Po desti minutách snížíme teplotu na 200 až 220 °C. Záleží na troubě.
Pak přilijeme ještě asi 150 ml piva, promícháme a pečeme 40 minut.
Při pečení občas promícháme. Zálivka by se měla proměnit v hustou omáčku.