Snadná a rychlá večeře, to se v dnešní době hodí. Svižná práce a dokonalý výsledek. Neberte to tak, že se chvástám, prostě je to tak.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Vlastně by se dalo říct, že tohle vaření je brnkačka. Ale ne, odfláknout se to nemá a nedá. Třebaže času při přípravě zase tolik nestrávíte. Přihoďte k tomu malé vařené brambory, které vaříme s kousky řapíkatého celeru, brambory tak získají chuť navíc – a máte báječnou večeři. Jo, přílohu si zvařte včas, aby večeře nemusela čekat. Takže vyříme skoro souběžně.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Vlastně by se dalo říct, že tohle vaření je brnkačka. Ale ne, odfláknout se to nemá a nedá. Třebaže času při přípravě zase tolik nestrávíte. Přihoďte k tomu malé vařené brambory, které vaříme s kousky řapíkatého celeru, brambory tak získají chuť navíc – a máte báječnou večeři. Jo, přílohu si zvařte včas, aby večeře nemusela čekat. Takže vyříme skoro souběžně.
Na pánvi osmahneme na proužky nakrájenou anglickou slaninu.
Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky, přidáme k nim česnekovou pastu a prsty ji vmasírujeme do masa.
Kousky kuřecího masa přidáme ke slanině a opečeme. Stačit by mělo 5 minut, maso by mělo být opečené. Mezitím si dáme vařit brambory, potřebují tak 20 minut.
Přilijeme vývar a přidáme zelené fazolky. Zakryjeme a vaříme na střední teplotě tak 10 minut.
Vmícháme na drobno nakrájenou žlutou papriku, zakryjeme a vaříme ještě 5 minut. Občas promícháme.
Vmícháme rajčata, která podélně rozčtvrtíme a napříč nakrájíme na plátky.
Přidáme dresink, desetkrát otočíme mlýnkem s pepřem a nezakryté povaříme tak 3 až 5 minut.
Dresink
Do oleje přimícháme ocet a všechny ostatní ingredience. Důkladně promícháme, aby se vše dobře propojilo.
Příloha
Oloupané malé brambory vaříme s nakrájeným stonek řapíkatého celeru v osolené vodě.
Podáváme
Kuřecí směs podáváme s vařenými bramborami.
Tip:
Jak udělat dresink?
Pomocný recept jsem našel na stránkách Rehabilitace.info na pikantní italský dresing:
Potřebujeme:
3/4 šálku olivového oleje
1/3 šálku červeného vinného octa
3 lžičky javorového sirupu
1 lžičku soli
1 lžičku černého mletého pepře
½ stroužku česneku
5 lžičky worchester Jak na to:
Olivový olej, vinný ocet, javorový sirup a prolisovaný česnek dáme do misky a důkladně smícháme. Přidáme sůl, pepř, nejlépe přímo z mlýnku kvůli vůni a worchesterovou omáčku. Důkladně mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
Mírně jsem si recept upravil a místo sirupu přidal pouze cukr.
V každé kuchyni se jistě objevuje i maso na špejli nebo jehle, což je vlastně takové prodloužení metody opékání na roštu, potažmo nějakém kůlu či klacku a šacuji, že se to tak děje od chvíle, kdy lidé začali vařit. Takže si u nás pochutnáváme na špízech, jinde na kebabu, ale pořád se to podobá. Zkusme, jak tohle řeší v Koreji.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut (+ doba marinování)
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut (+ doba marinování)
Takže tu máme špíz, kebab, kabob, ražniči, šašlik saty, souvlaki, yakitori či shish. Potřebujeme špejle, maso a zeleninu. Pokud nemáte gril, mrkněte na troubu, zda také neumí grilovat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut (+ doba marinování)
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut (+ doba marinování)
Takže tu máme špíz, kebab, kabob, ražniči, šašlik saty, souvlaki, yakitori či shish. Potřebujeme špejle, maso a zeleninu. Pokud nemáte gril, mrkněte na troubu, zda také neumí grilovat.
Maso nakrájíme na kostky. Smícháme všechny ingredience na marinádu a polovinu si dáme stranou. Maso vložíme do uzavíratelného sáčku nebo umělohmotného boxu a zalijeme polovinou marinády, dáme chladit. Tak mininálně na 30 minut, ale můžete marinádě čas na práci i přes noc.
Cibuli i papriky si nakrájíme na kousky a střídavě navlékáme na špejli cibuli, papriky a maso. (Dřevěné špejle je dobré před použití namočit do vody aspoň na 30 minut, maso se z nich lépe stahuje.)
Narovnáme na grilovací pánev a jednotlivé díly přelijeme částí marinády, kterou jsme si odložili. Osolíme, opepříme a můžeme posypat i sezamovými semínky.
Pánev umístíme v polovině trouby. Grilujeme asi tak 6 minut z každé strany, záleží na troubě. Při otočení opět potřeme marinádou.
Podáváme s hranolky, dipem, okurkou a cherry rajčátky.
Kdo si pamatuje lečo ze školní jídelny kdysi před léty, možná se mírně ošije. Jenomže tam nebyla a ani nemohla být o nějakém pivu řeč. Každopádně i já mám smíšené pocity z oné hmoty, kterou nás krmili. Teď smícháme ingredience tak, aby vznikly pocity libé. Recept časopisu Food & Wine nepomíjí alkohol v jídle, takže není na indexu ani pivo. Pojďme si to vyzkoušet. Maďar by nám lečo přiblížil asi takhle: A lecsó (szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo, oroszul лечо) a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a lecsó balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Nerozumíte vlastně ani slovo, jako já? Maďarsky fakt nic, rozumím slovenskému leču, německé verzi i té ruské. On si s tím neporadí moc ani překladač Googlu, nabízí slovo ratatouille. No, profíci.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Je to jasné, lečo jsou nakrájené ingredience a poskládané. A proč je tam to pivo? Dělá leču chuť. Ta je pak prostě jedinečná.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Je to jasné, lečo jsou nakrájené ingredience a poskládané. A proč je tam to pivo? Dělá leču chuť. Ta je pak prostě jedinečná.
Slaninu nakrájíme na proužky a dáme do kastrolu na mírné teplotě opéci. Tady si můžeme pomoct i několika kousky špeku, aby se pěkně slanina opékala. Restujeme asi 8 minut, až budou kousky slaniny opečené dohněda.
Nakrájíme si zeleninu. Cibuli na kolečka, stejně tak papriky.
Do opečené slaniny přidáme kroužky cibule a opékáme asi 5 minut, aby zezlátla. Teplotu mírně zvýšíme.
Vmícháme nakrájené papriky a přidáme nasekaný česnek. Přikryjeme a občas promícháme. Stačí asi 5 až 6 minut, aby papriky změkly.
Nakrájíme salám na kolečka a rajčátka na menší kousky.
Přidáme k paprikám točený salám, vločky chilli a sladkou papriku. Promícháme a vaříme 2 minuty.
Do kastrolu nyní přidáme nakrájená rajčátka, promícháme a necháme na mírném ohni vařit asi 5 minut.
Přilijeme pivo a přidáme bobkový list. Zvýšíme teplotu, aby se směs začala opravdu vařit. Necháme ji pár minut bublat, aby se pivo redukovalo, a pak přikryjeme pokličkou a zmírníme teplotu.
Vaříme zakryté na mírném ohni 15 minut. V závěru pak osolíme a opepříme.
Podáváme s chlebem, opečeným chlebem nebo bagetkou.